Počeo je rad na Odabranim Pričama iz izdanja Veseli Četvrtak! Ako neko ima ikakvo dodatno znanje o romanima, molimo da informacije pošalje administratoru. Pogotovo su nam potrebni podaci o romanu Crni brod. Zato se priključite i pomozite nam!

Crni plamen

Izvor: Zagorpedija
Skoči na: navigacija, pretraga
Crni plamen.

Crni Plamen je prvi Zagor specijal koji se pojavljuje u izdanju Veseli četvrtak. Poučna knjiga Severnoamerički indijanci dolazi kao poklon uz ovaj roman.

Priča

Zagor ode u lov i sreće Natana, indijanca kojem se prikazivala vizija da mora da dođe u Darkvud, kod kuće Zagora, dok u isto vreme, Čiko sreće Hejoku, indijanca kojem se pokazala ista vizija kao i Natanu. Kad je Zagor pred kućom sa Natanom, pokušavajući da shvati zašto mu se prikazala ta vizija, u kući se pojavi indijanski vrač po imenu Oblak, a ubrzo stižu Satko, školovani indijanac, Tonka, poglavica Mohavka, i Ohijesa, poglavica Sijuksa, svi sa istom namerom: da vide šta vizija znači. Zagor padne u trans i Kiki Manitu mu se pokaže i objasni mu da on slabi i da sedmorica odabranih moraju ići u Vakan da ugase crni plamen, snagu zla i da celi svet ne bude u ropstvu gadnih snaga. Zagor to objasni svojim prijateljima i zajedno sa njegovim vernim štitonošom, Čikom, pođu u Vakan. U Vakanu, naiđu na indijansko selo, gde im Lija, ćerka indijanskog poglavice ispriča da ugase crni plamen, moraju da pređu mnoge prepreke, od kojih je najopasnija Vendigo, čista snaga zla. Hejoka biva ranjen u okršaju sa snagama zla, i primoran je da ostane u selu. Heroji kroz mnogo prepreka dođu u crnu piramidu, sedište crnog plamena, ali su Vendigovi saborci sve Zagorove saučesnike oborili, i samo Zagor je primoran da se sam bori protiv Vendiga. Zagor skoro umire dok se ne žrtvuje vrač Oblak da spasi život Vakana i Manitua, puštajući svoju krv da bi ugasio crni plamen. Zagor oslabljenog Vendiga pošalje natrag u svet demona, i ide prema svom svetu, zajedno sa jedva preživelim Tonkom, Čikom i Satkom, dok se Hejoka ženi Lijom i postaje čuvar Vakana.

Zanimljivosti

  • Ovo je prvi roman u kojem se pojavljulje Vendigo.